Turkije reisinformatie voor jouw vakantie

Turkije

Turkije, meer dan een stedentrip of all inclusive

Veel mensen kennen Turkije van een stedentrip naar Istanbul, hoofdstad Ankara of een all inclusive vakantie naar kustplaatsen als Antalya of Dalyan. Het land is echter twintig keer zo groot als Nederland en heeft op de grens met Europa erg veel te bieden. Zowel heel stille delen met prachtige natuur, als drukke steden waar het moderne leven meer grip krijgt.

De Turkse bevolking, nu 75 miljoen mensen, stamt af van de Oghuz-stammen, die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. In 1453 veroverden de Turksen Constantinopel, en dat werd de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. In die tijd kwam de cultuur tot bloei en veroverden de Ottomanen grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. In de eerste wereldoorlog kozen ze de kant van de Duitsers en werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. In 1923 stichtte legerleider Mustafa Kemal de Republiek Turkije. Het land wil graag toetreden tot de Europese Unie, maar worstelt nog steeds met de Koerdische bevolkingsgroep, die autonomie wil.

Die bewogen geschiedenis maakt dat het land ook zo”n boeiende culturele bestemming is. De Turkse bevolking is erg gastvrij en door de rijke variaties aan herkomst is er een breed palet aan gebruiken, muziek en klederdrachten. Aan de Zwarte Zeekust zijn de theeplantages te zien, die bijdragen aan de theecultuur. In veel streken worden nog steeds ezeltjes gebruikt, omdat de natuur de inzet van tractoren niet mogelijk maakt.

Turkije blijft een erg traditioneel land, waar de leefwereld van mannen en vrouwen nog steeds erg gescheiden is en veel vrouwen een hoofddoek dragen, maar het is ook voor Westerse vrouwen goed te bereizen. Door de ligging aan de Middellandse zee is het land het hele jaar goed te bezoeken, zowel vanaf Schiphol als vanaf regionale luchthavens gaan er (goedkope) vluchten.

Je hebt voor je reis een visum nodig. Kijk hier voor uitleg visum Turkije.