Noorwegen reisinformatie voor jouw vakantie

Noorwegen – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Noorwegen

Noorwegen heeft een divers klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn uitgestrekte geografie en ligging aan de noordelijke breedtegraden.

Noorwegen kent over het algemeen koude winters en milde zomers. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen en neerslagpatronen in enkele populaire steden van Noorwegen.

StadJanAprJulOkt
Oslo-3°C6°C20°C7°C
Bergen1°C6°C16°C8°C
Tromsø-5°C1°C12°C3°C

De bovenstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde temperaturen in de winter (januari), lente (april), zomer (juli) en herfst (oktober) in Oslo, Bergen en Tromsø. Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde waarden zijn en de werkelijke temperaturen kunnen variëren.

Naast de temperaturen verschilt ook de neerslag per regio. De westkust van Noorwegen staat bekend om zijn hoge neerslag, terwijl het binnenland en de noordelijke regio’s droger zijn. Wees voorbereid op wisselende weersomstandigheden en neem de juiste kleding en uitrusting mee, vooral als je van plan bent om de prachtige natuur van Noorwegen te verkennen.

Onder sterke invloed van de Atlantische Oceaan wordt het in de Noorse winter vrij koud, maar had het gezien de breedtegraden waartussen het land zich bevindt een stuk kouder uit kunnen pakken. De Atlantische Golfstroom zorgt er ook voor dat het zeewater relatief warm is en daardoor vrijwel nooit bevriest. Slechts tijdens zeer extreme winters kan het voorkomen dat het zeewater in het uiterste noorden van Noorwegen bevriest.

Hoofdklimaten Noorwegen

Er zijn maar liefst vijf hoofdklimaten. De kustgebieden in het zuidwesten en zuiden kennen een gematigd zeeklimaat, type Cfb, met de relatief milde winters en zomers in combinatie met neerslag gedurende het hele jaar. Kleine plekjes langs het westelijk kustgebied hebben een koel zeeklimaat (type Cfc), waarbij de temperaturen zowel in de winter als in de zomer een stukje lager liggen dan in het zuiden.

Het binnenland in het zuiden en zuidwesten kent een gematigd landklimaat (type Dfb), waarbij de zee iets minder invloed heeft waardoor het weerbeeld grilliger is en de wintermaanden wat koeler zijn. Voor een groot deel kent het noordelijke binnenland een koel landklimaat (type Dfd), overgaand in een toendraklimaat (type ET) en op sommige hoger gelegen delen in centraal Noorwegen een hooggebergteklimaat (type EH).

Subarctisch klimaat

Ongeveer negentig procent van Noorwegen valt onder de overkoepelende classificatie subarctisch klimaat. Kenmerken hiervan zijn de relatief korte zomers, de mogelijkheid tot zeer lage temperaturen (min 30 tot min 40 graden Celsius) in de winter en de grote temperatuurschommelingen die mogelijk zijn.