Klimaat en beste reistijd Rusland
Klimaattype: Landklimaat (Df) met uitzondering van:
– het zuiden: Steppeklimaat (BS) tot een Woestijnklimaat (BW)
– het zuiden langs de zwarte zee: Mediterraan klimaat (Cs)
– het uiterste noorden: Toendraklmaat (ET) tot een poolklimaat (EF) op de bergtoppen bij Moermansk
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart) -13°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: mei tot oktober
Algemeen
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De winter loopt ongeveer van november tot april en de zomer van juni tot september. Temperaturen liggen in de zomer rond de 23 graden terwijl het in de winter gemiddeld -5 graden is.
Oost Siberië
Oost-Siberië heeft eveneens een landklimaat, alleen is het landklimaat hier nog wat extremer dan dat in de rest van Rusland. Door de grote afstanden van de kust is de invloed van het zeewater hier nihil en is er hier sprake van één van de meest uitgesproken landklimaten ter wereld. De verschillen tussen zomer en winter zijn hier enorm (veelal 65 graden verschil gemiddeld). Ook duurt de winter hier zo”n 8 maanden; dus veel langer dan in de rest van Rusland. Opvallend is hier ook de snelle overgang van winter naar zomer en omgekeerd. Er is wel sprake van een lente en een herfst maar deze duren vrij kort aangezien de zomer eind mei plotseling inzet en de winter vanaf september al begint in te vallen.
Het zuiden
In het zuiden van Rusland gaat ten zuiden van Samara het landklimaat over in een steppeklimaat en in de buurt van de Kaspische Zee zelfs in een woestijnklimaat. Hier is het in de zomer warmer en in de winter iets milder dan in het gedeelte van Rusland dat te maken heeft met een landklimaat.
Het zuiden langs de zwarte zee
Het zuiden langs de zwarte zee heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Hier stijgt de temperatuur zomers overdag tot zo”n 30 graden, maar zo af en toe zijn ook temperaturen van zo”n 40 graden mogelijk. De temperatuur is dan ook vergelijkbaar met Spanje en Zuid-Frankrijk. Vooral in de lagere delen is het warm. Grozny met gemiddeld 30 graden en Volgograd met 30,8 graden zijn het warmst.
Uiterste noorden
Vlak langs de kust met de Barentszzee en op Nova Zembla is sprake van een toendraklimaat. Op de bergtoppen van Moermansk is sprake van een poolklimaat. De winters zijn hier lang en extreem koud, maar tijdens de korte zomer worden temperaturen boven het vriespunt genoteerd, waarbij het kan voorkomen dat alle sneeuw smelt. De bodem ontdooit dan en boven de permafrost ontstaan moerrassen. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat.
Neerslag
De hoeveelheid neerslag neemt in Rusland over het algemeen van west naar oost af, behalve aan de kust van de Grote Oceaan en in het bergland aan de grens met Mongolië. De meeste neerslag valt aan de Kaukasische kust van de Zwarte Zee, terwijl in de woestijn- en steppegebieden van Oost-Siberië veel minder regen, soms nog geen 50 mm per jaar. In het midden van de Europese zone van Rusland bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag meestal tussen de 500 en 600 mm, en dat is minder dan in Nederland en België. Ten zuidoosten van Moskou en dan vooral in de Kaspische laagvlakte valt vrij weinig neerslag. Er valt hier minder dan 200 millimeter neerslag per jaar en het steppeklimaat gaat hier dan ook langzaam over in een woestijnklimaat. In het binnenland valt de meeste neerslag in voorjaar en zomer, terwijl in het gebied ten oosten van de Zwarte Zee de meeste neerslag in de wintermaanden valt. In het Centraal-Aziatische deel van Rusland zijn de zomers heet en droog. De meeste regen valt hier in de lente.
Beste reistijd
Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek te brengen aan Rusland de periode tussen mei en oktober. Juli en augustus zijn de warmste maanden. In de maanden mei, juni, september en oktober is het aangenaam, vooral in de toeristische gebieden, zoals de Zwarte zee en de steden Moskou en St. Petersburg.