Connect with locals: vakantie bij de Italiaanse boeren

Actief Europa
Groep mensen in een Italiaanse boerderij onder het 'Roter Hahn' label helpt met het verspreiden van hooi in een ruime stal, omgeven door houten hekken, met een hond die meehelpt
De rijke Italianen uit de stad begonnen er in de 18e eeuw al mee: vakantie vieren bij de boeren in Zuid-Tirol. Nog voordat het hip en trendy was, ontdekten zij deze gave manier van reizen al. Logeren bij locals kan anno nu via de boerenorganisatie Roter Hahn, waarmee je zeker weet dat je echt op een nog werkende boerderij logeert. Ecotoerisme in Europa
Tekst: Fleur Besters

Vooropgesteld: vooroordelen over een vakantie in Zuid-Tirol zijn er genoeg. Wie in Oostenrijk skiet, denkt wellicht aan bierdrinkende Tiroler mannen en vrouwen in klederdracht. Luide muziek en veel Nederlanders. Vergeet het maar. In Zuid-Tirol spreken ze dan wel Duits, en Italiaans als tweede taal, maar het is een prachtig en rustig gebied. Ze drinken er wijn van zelfverbouwde druiven en eten scharrelvlees van de eigen grijze koeien.

Veel boeren zijn hier immers zelfvoorzienend, met vlees, melk, groente en fruit, niet zelden in één boerderij. En waar je ook kijkt, je ziet de machtige groene bergen, met de Dolomieten als grootste attractie, in het voorjaar nog met sneeuw op de toppen. De natuur omringt je voortdurend en gedurende je reis zie je de bergen steeds vanuit een andere hoek. Overal kleine dorpjes, wijngaarden en losse boerderijen. Steevast enorm groot en mooi opgeschilderd.

Vakbond verbindt de boeren

Dankzij de in 1960 aangelegde snelweg door het dal zijn alle dorpjes prima bereikbaar. Dat trok ook meteen de eerste toeristen van buiten Italië: Duitsers. Twintig jaar later ontdekten ook de Italianen uit andere delen van het land de zomers in de bergen. Reden voor de boeren om de overnachtingsmogelijkheden uit te breiden. Verrassend genoeg doen ze dat vanuit de vakbond en zo is in 1999 Roter Hahn ontstaan als keurmerk en ondersteunde factor.

Voorwaarde is namelijk dat de vakantieverblijven een tweede inkomen zijn, met maximaal acht kamers of vijf appartementen. Daarmee voorkomen de Italianen dat de inmiddels 1.600 aangesloten boerderijen puur voor het toerisme worden ingezet. Kamperen is ook verboden door de overheid. Wie toch wil kamperen, kan wel een dagje doorbrengen op een boerderij, want sommige boeren bieden geen overnachtingen, maar wel activiteiten, zoals houtbewerken, koken of vilten.

Lokaal eten, gekookt door de boer

Je kan bij sommige boeren streekproducten eten, Italiaanse pizza is er trouwens ‘verboden’, net als frisdranken, zoals bij veel ecobedrijven. De kwaliteit van de ‘farm bars’ wordt streng bewaakt, slechts een kwart van de boeren die zich aanmeldt om lid te worden, wordt geaccepteerd. Tachtig procent van de rauwe ingrediënten moet een lokale herkomst hebben, dertig procent daarvan komt van de eigen boerderij.

Tip van Reisbijbel: “Wij aten bij boerderij Ebnicherhof in Ritten. Je kijkt er uit op de bergen en de stad Bozen en je komt er met de kabelbaan en een wandeling, of met de auto via een steile eigen weg. Het bedrijf wordt door een boerengezin gerund, opa werkt nog volop mee tussen de wijngaarden of in de koeienstal. Vraag gerust om een rondleiding en laat je de keuze van de boer voorschotelen. Knödels en in de herfst kastagnegerechten met likeur of eigen wijn. Daar kijken de locals het hele jaar naar uit!”

Roadtrip door Zuid-Tirol

De Roter Hahn boerderijen lenen zich goed voor een roadtrip door Zuid-Tirol. Via hun website kan je zelf een route samenstellen en de accomodaties vooraf boeken. Wie rekening houdt met de Italiaans en Duitse vakantieperiodes, die komen zeker niet altijd overeen met onze schoolvakanties, treft vaak rust. Door de kleinschaligheid hoef je sowieo niet bang te zijn voor drukte. De boeren krijgen ‘bloemen’, het sterrensysteem, voor de manier waarop ze gasten ontvangen. Een houten vloer levert extra punten op, net als gastvrijheid en mogelijkheid om mee te helpen, het ontbijt met streekproducten en de mogelijkheid om te eten en drinken op de boerderij.

Tip van Reisbijbel: “Reis je met kinderen, bekijk dan vooraf goed of er veel verschillende dieren op de boerderij zijn. Een aantal boerderijen is extra op kinderen gericht, zoals de Frötscherhof in Brixen. Boer Sepp neemt gasten mee de stal in om de koeien van vers hooi te voorzien, er zijn katten en een hond, je kan er verse eitjes rapen en de bokjes en konijnen aaien. In het voorjaar tref je er uiteraard jonge dieren, zoals ganzenkuikens of jonge poesjes. Bij de Frötscherhof is een kleine natuurlijke zwemvijver aangelegd met geweldig uitzicht over de bergen, er is een sauna, trampoline en de oom van Sepp komt wekelijks op zijn alpenhoorn blazen.”