Geldzaken in China
Valuta
De munteenheid in China is de Yuan renminbi (RMB). De Yuan is onderverdeeld in tien jiao, die ook weer zijn onderverdeeld in tien fen. Er zijn munten van 2 en 5 fen, 1 en 5 jiao en 1 yuan en biljetten van 1, 2 en 5 jiao en 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan.
Bekijk hier de huidige koers van de Yuan renminbi.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Yuan eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Yuan renminbi.
Wisselen
Je kunt in China bij banken, hotels en wisselkantoren Euro”s omwisselen in Yuan. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.
Zorg ervoor dat je niet teveel yuans wisselt, want je kunt ze niet meer terugwisselen en zult ze dus allemaal moeten uitgeven voor vertrek of ze moeten meenemen bij vertrek.
Kijk uit dat je geen gescheurde of oude biljetten krijgt, want deze worden op veel plaatsen geweigerd. Kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan, want daar zijn er relatief veel van.
Pinnen
In China kun je in beperkte mate pinnen met je pinpas met een Cirrus- of Maestrologo. Met name in de grote steden kun je terecht met je pinpas. Op het platteland is pinnen veelal niet mogelijk.
Actuele informatie over geldautomaten in China kun je vinden op: www.mastercard.com/atmlocator en www.atmlocator.info.
Credit Card
Creditcards worden in de grote steden en in toeristische gebieden bij grote hotels, restaurants, winkels geaccepteerd. Daarbuiten kun je in maar zeer beperkte mate terecht met je creditcard.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in China geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur.
Prijsniveau in China
Het prijsniveau ligt in China lager dan in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooien is in China niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Met name in kleinere steden is het zeer ongebruikelijk om een fooi te geven in een restaurant. In dure restaurants wordt evenmin een fooi verwacht, al is men daar meer gewend aan het ontvangen van fooien. Taxichauffeurs in China verwachten geen fooi.
Vreemde valuta bestellen
Tegenwoordig is het niet moeilijk om buitenlandse valuta te bestellen. Via het internet is dit snel en comfortabel gedaan. Dat kan via GWK Travelex. Daar kun je online buitenlandse valuta bestellen en bij elk GWK kantoor ophalen. Makkelijk is dat dit ook op luchthaven Schiphol gedaan kan worden. Ook kun je via internet heel gemakkelijk Travellers cheques of een Cash Passport bestellen.
– Bestel direct online Yuan
– Bestel direct online Travellers cheques
– Bestel direct online Cash Passport