Geldzaken in Cuba
Je moet als je op reis gaat naar Cuba even goed nadenken over de manier waarop je je geld meeneemt. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De Nederlandse ambassade adviseert dan ook om voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC.
Valuta
In Cuba bestaan twee officiële valuta, te wetend de Cubaanse peso (CUP), voor (met name) de lokale bevolking en de Cubaanse Peso Convertible (CUC) voor de buitenlanders. De Cubaanse peso is onderverdeeld honderd centavosen wordt uitgegeven in munten van 1, 5 en 20 centavos en 1 en 3 pesos en biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 pesos en de Cubaanse Peso Convertible wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centavo en biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 convertibele peso.
Als toerist kan je echter met de peso enkel terecht op straat, als je aan stalletjes iets wil eten, of in sommige staatswinkels.Bij sommige trein- en busstations kan je ook nog met pesos betalen, maar bij de grotere moet je als buitenlander meestal in Peso”s Convertibles betalen. Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is voor toeristen dan ook de Peso Convertible. De koers van de peso convertible is gekoppeld aan de US dollars.
In de duurdere hotels kan je soms betalen met in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards. In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard ook gebruik maken van bankautomaten (met pincode!), die vaak op straat zijn. Pas daarom bij het pinnen op voor criminelen, die je er willen beroven. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.
Bekijk hier de huidige koers van de Cubaanse peso convertible.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Cubaanse peso”s convertibles eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de peso convertible.
Cubaans geld is alleen op Cuba te krijgen. Je kunt in Cuba Euro”s omwisselen in pesos convertibles op de luchthaven in Havana, bij de wat grotere hotels en bij CADECA-wisselkantoren. In de hotels wisselen is over het algemeen duurder dan het wisselen bij wisselkantoren. Ook kun je veelal “zwart” Euro”s omwisselen voor peso”s convertibles. Als je “zwart” peso”s wilt wisselen, doe dat dan bij of via een bekende. Sommige wisselaars op straat zijn namelijk in overheidsdienst en je kan een boete krijgen van duizend dollar.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Cuba niet mogelijk.
Credit Card
Bij touroperators, hotels, restaurants, autohuur kun je veelal met creditcards betalen, mits het geen creditcards zijn van Amerikaanse origine, zoals American Express en Diners Club.
Openingstijden banken
De openingstijden van de banken in Cuba zijn per bank nogal verschillend, maar de meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:30 uur tot 15:00 uur en op zaterdag van 8:30 uur tot 10:30 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Cuba ligt behoorlijk hoog, op ongeveer hetzelfde niveau als dat in Nederland en België. De artikelen in winkels zijn vrijwel allemaal geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief prijzig. Lokale produkten als pizza`s, broodjes, nootjes en ijsjes, die je op straat in lokale peso kunt betalen, zijn daarentegen weer erg goedkoop.
Fooien
De mensen in Cuba werken vaak voor zeer schamele lonen en fooien worden dan ook bijzonder op prijs gesteld, met name in peso convertible, aangezien men bepaalde goederen alleen in CUC winkels kan kopen en Cubanen hun loon meestal in Cubaanse peso krijgen uitbetaald.