Ijsland reisinformatie voor jouw vakantie

Ijsland – Klimaat

Klimaat en beste reistijd IJsland

Klimaattype: Koud zeeklimaat (Cfc)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 10-14 graden Celcius
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: alle seizoenen, in de winter is er wel weinig daglicht

IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het Köppen klimaatsysteem) overgaand in een toendraklimaat (type ET). Zowel de winters als zomers zijn redelijk koud. Kenmerkend is het ruige weer. De vele depressies die over het land gejaagd worden, zorgen hiervoor en nemen regen (of sneeuw) en felle wind mee. Dat kan het guur maken.

IJsland profiteert daarentegen wel van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater maakt dat het land in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou, zoals dat in landen die op eenzelfde breedtegraad liggen.

Koele zomers

Ook in de zomer is IJsland geen land voor een strandvakantie. De enige geschikte plek om te zwemmen zijn de heetwaterbronnen. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden zoals het zuidwesten (Vatnajökull) komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.

Milde winters

De winters zijn grijs, vrij nat en relatief mild. Daar kan je nog een typering aan toevoegen: somber. In december en januari is het namelijk maar vier tot vijf ur licht. In het zuiden ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur in de winterperiode (december tot en met februari) net onder het vriespunt. In het noorden is dat enkele graden onder nul en het vulkanisch gebergte in het zuidwesten zijn het koelste in de winter. Op de gletsjers worden gemiddelde etmaaltemperaturen tussen de min tien en min vijftien graden gemeten en kan het gedurende koude nachten bij een heldere hemel zelfs dalen naar echt lage waardes van tegen of rond de min 30 graden Celsius.

Neerslag

Er valt gemiddeld zevenhonderd tot wel 1.800 millimeter neerslag per jaar. Het noorden is het droogste en het zuiden het natste, wat te verklaren is door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten. Het westen is redelijk droog voor IJslandse begrippen. Hier wordt jaarlijks tussen de 800 en 950 millimeter neerslag geregistreerd.