digital nomad

Indonesië – Klimaat

Klimaat Indonesië

Klimaattype: Tropisch regenwoudklimaat (Af), een savanneklimaat (As) in delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya en een hooggebergte klimaat (EH) in de bergen.
Gem. temp. zomer (juni-juli-augustus): 27°C
Gem. tem. winter (december-januari-februari): 26°C
Regenseizoen: november tot maart
Beste reistijd: mei tot oktober

Tropisch klimaat

Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een tropisch regenklimaat, met een gemiddelde temperatuur die het gehele jaar rond de 26 graden Celsius ligt. Overdag is het altijd zo’n 30 tot 32 graden en ’s nachts zo’n 22 tot 24 graden. Extremen komen niet echt voor in Indonesië en plaatselijk wordt het wel eens een graad of 38, maar daar blijft het dan ook wel bij.

In sommige plaatsen dichtbij zee of die hoger gelegen zijn, is het koeler. In december is het in het zuiden van Indonesië iets warmer. In augustus is dat in het noorden het geval.

Bergen Indonesië

De bergachtige gebieden in Indonesië kennen een iets gematigder klimaat met wat lagere gemiddelde temperaturen. Het centrale gebergte van Nieuw-Guinea kent zelfs een hooggebergte klimaat met op sommige plaatsen boven de 4500 meter zelfs eeuwige sneeuw. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd.

Neerslag Indonesië

In het warme, vochtige klimaat valt met uitzondering van het oosten van Indonesië veel regen, veel meer dan de 800 mm die gemiddeld jaarlijks in Nederland valt. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2.000 en 3.000 mm, in Jakarta 1.800 mm, op Sulawesi zo’n 3.000 mm , op Sumatra lokaal meer dan 4.000 mm en op sommige plaatsen in de bergen in Irian Jaya zelfs tot 6.350 millimeter per jaar.

De periode van juni tot september is zeer droog in het midden en oosten van Java, op Bali, het zuiden van Sulawesi, Flores en Timor. Vanaf oktober neemt de neerslag vanuit het westen toe: de regentijd begint in Sumatra en loopt dan door naar het oosten. De moessonregens vallen in de periode van november tot maart. De neerslag valt in deze periode doorgaans in de vorm van korte, hevige stortbuien. Meestal schijnt hierna de zon weer volop.

Over het algemeen is dit het beeld per eilandengroep:

Sumatra en Java

Op Sumatra en Java duurt de regentijd van november tot maart en de regen valt voornamelijk in de namiddag. Daarentegen kan er in het westen en zuidwesten in de drogere periode ook nog wel regen vallen. Op Sumatra kan het flink regelen in het natte seizoen waardoor wegen onbegaanbaar worden. In het oosten van Java valt in de droge periode nauwelijks neerslag.

Bali

Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in maart, maar de verfrissende buien worden afgewisseld door een strak blauwe lucht en volop zonneschijn.

Sunda eilanden

Het verschil tussen het droge en het natte seizoen is op de Sunda eilanden, ten oosten van Bali, wat groter. De meest droge maanden zijn augustus en september en de meeste natte maanden zijn november, december, januari en februari. De duur van het droge en het natte seizoen verschilt wel per eiland. Het klimaat op Lombok is goed te vergelijken met het klimaat op Bali. Dit geldt ook voor een groot gedeelte voor de eilanden Sumbawa en Flores. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij Australië, hoe langer het droge seizoen.

Sulawesi

Sulawesi heeft twee tegenovergestelde klimaten. In het zuidwesten van het eiland is de regentijd in de maanden oktober tot en met maart. In het noorden, rondom Manado valt de meeste neerslag echter in juni en juli en is de droogste periode de periode van augustus tot en met oktober.

Onweer Indonesië

In Indonesië onweert het veelvuldig. Delen van Indonesië zijn zelfs de meest onweersrijke van de wereld. Zo heeft Bogor op Java gemiddeld 322 onweersdagen per jaar. Hier onweert het dus bijna elke dag. Over het algemeen onweert het in het westen van het land vaker dan in het zuidoosten. Sumatra, het westen van Java (en dus ook Bogor) en het westen van Kalimantan (Borneo) zijn het onweersrijkst.

Niet in heel Indonesië onweert het zo uitbundig. In Kupang in Timor onweert het gemiddeld op 53 dagen per jaar en wordt in de droge tijd zo”n vijf maanden lang geen onweer waargenomen. In Ambon onweert het op 17 dagen per jaar. Dat is bijna de helft minder dan in De Bilt.

Zonuren Indonesië

De zon schijnt volop in Indonesië, maar het aantal zonuren kan regionaal nogal verschillen. Over het algemeen is het noorden het minst zonnig. Zo heeft Biak ten noorden van Nieuw-Guinea slechts 1.261 uren zon per jaar. Dat is minder dan bijvoorbeeld sommige plaatsen in Ierland. Ook het noorden van Celebes en Sumatra zijn vaak bewolkt en hebben dan ook aanzienlijk minder zonuren (gemiddeld zo’n 1.800 uur per jaar) dan de rest van het land. Zonrijker zijn Kupang in het zuiden met zo’n 3.079 zonuren per jaar. Ook Jakarta, dat wel weer wat natter is heeft met 2.975 uur zon per jaar nog steeds een erg zonnig klimaat.

Beste reistijd Indonesië

Indonesië kan het hele jaar door worden bezocht, maar over het algemeen is de beste tijd om Indonesië te bezoeken de droge periode van mei tot oktober. In deze periode is het wel erg warm, maar geheel droog is het nooit, een buitje in de middag kan alles weer opfrissen. In sommige delen van Indonesië is het verschil tussen het natte en het droge seizoen minimaal (bijvoorbeeld op Kalimantan en Bali) en naar deze eilanden kun je dan ook prima in december en januari reizen.

De overgangsmaanden van maart tot mei en oktober en november zijn redelijk goede maanden om naar Indonesië te reizen. Het weer is over het algemeen goed, maar er kan wel eens een bui vallen. Een voordeel is dat deze maanden minder populair zijn onder toeristen, waardoor het minder druk is en prijzen van accommodatie en tours iets lager liggen.

Regentijd Indonesië

Tijdens de regenperiode in december en januari kan de regen het reizen lastig maken (dat geldt niet voor Bali en Kalimantan). Gebieden als Nusa Tenggara, Flores, Papoea en Sumatra kunnen ontoegankelijk geworden doordat veerdiensten uitvallen of omdat wegen zijn weggespoeld. Mount Rinjani National Park op het eiland Lombok is gesloten van januari tot maart.