Klimaat Marokko
Klimaattype: Mediterraan klimaat (Cs) aan de kust, hooggebergteklimaar (EH) in de bergen en een woestijnklimaat (BW).
Gem. max. temp.: 26°C
Regenseizoen: november tot en met januari
Beste reistijd: half maart tot half mei en oktober en november
Marokko heeft een aantal verschillende klimaten. In het noorden heerst een mediterraan klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het oosten en zuiden een woestijnklimaat.
Noorden
In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse Zeegebied met warme, vochtige winters en hete, droge zomers. In de zomer is het aan de noordkust overdag gemiddeld 28 graden. Aan de westkust worden de temperaturen iets getemperd door de relatief koude Canarische Stroom. Hier schommelt de middagtemperatuur tussen de 25 en 28 graden. In de winter is het aan de kust tussen de 16 en 21 graden.
Binnenland
In het binnenland heerst in de bergen meer een hooggebergteklimaat met koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Op een hoogte van 1.500 meter in het Hoge Atlasgebergte ligt de temperatuur in de winter “s nachts net boven nul. Maar op een hoogte van 3.700 meter vriest het flink, temperaturen van -15°C komen hier regelmatig voor.
Woestijn
Ten oosten en ten zuiden van het Atlasgebergte heerst een woestijnklimaat met hete zomers en zeer beperkte neerslag. Hier zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht behoorlijk groot. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus loopt aan de grens met Algerije en Mauritanië op tot 40 graden.
Neerslag
Het regenseizoen in Marokko is in de maanden november tot en met januari. De meeste regen valt in de winter, en dan vooral in het Rifgebergte en op de westhellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Hier valt jaarlijks 900-1000 mm regen. Het grootste deel van die neerslag val in de periode november tot en met april, de zomermaanden zijn ook in dit deel van Marokko vrij droog. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm.). In de Westelijke Sahara is het helemaal droog met een gemiddelde neerslag enkele millimeters tot enkele tientallen millimeters per jaar.
Sirocco
In de zomer waait vanuit de Sahara af en toe de sirocco (chergui), een hete, droge wind, die in de woestijn een muur van stof en zand veroorzaakt.
Beste reistijd
De beste reistijd voor Marokko is de periode van half maart tot half mei en oktober en november. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam. Wel kan het in deze periode vrij druk zijn in de hotels. Vroeg boeken wordt daarom aanbevolen.In de zomermaanden kun je het zuiden en oosten van Marokko beter mijden. Overdag is het er dan bloedheet. In de winter kan het in het Hoge Atlasgebergte behoorlijk koud worden en kunnen sneeuwstormen wegen onbegaanbaar maken.