Er is één bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt: het Palatul Parlamentului, ofwel het grote paleis van Ceauşescu. Dit indrukwekkende gebouw is het grootste van Europa en na het Pentagon in de Verenigde Staten zelfs het grootste gebouw van de wereld. Het paleis telt meer dan 2000 zalen en werd door Ceauşescu gebouwd, terwijl zijn volk crepeerde van armoede. Toch werd het paleis in die tijd ‘Paleis van het Volk’ genoemd. Tegenwoordig huist het Roemeense parlement erin. Wie het wil bezoeken, kan zich dagelijks melden tussen 10:00u en 16:00u, behalve op dagen dat er belangrijke politieke activiteiten plaatsvinden. Enige hulp is handig als je de bezoekersingang zoekt: die bevindt zich aan de rechterzijde van het gebouw. Je loopt er recht tegenaan als je vanaf metrostation Izvor door het park naar het gebouw loopt.
Om het paleis heen ligt een groot park, maar mocht je echt een mooi park willen bezoeken, dan ga je naar het oudste park van Boekarest, Parcul Cişmigiu. Er liggen veel waterpartijen, waaronder het Cişmigiu-meer, dat gevormd is door bronnen. Het is heerlijk om hier op een zomerse dag je picknickkleed uit te spreiden aan de oevers van het meer.
Curtea Veche
Het museum van het oude prinsenhof, Curtea Veche, is gebouwd op de ruïnes van het prinselijk fort. Het oorspronkelijke hof werd gesticht onder de heerschappij van Vlad Ţepeş (op wie Bram Stoker de romanfiguur Graaf Dracula heeft gebaseerd) en was de kern van historisch Boekarest. Naast het museum is ook een kerk te vinden, die bij hetzelfde complex hoort. Curtea Veche is dagelijks geopend van 10:00u tot 18:00u.
Kerken zijn er trouwens meer. Veel meer. Eén bijzondere is de kerk van Stavropoleos. Dit godshuis herbergt een mooie collectie achttiende-eeuwse iconen, maar ook fragmenten van geredde en gerestaureerde fresco’s uit kerken die verwoest zijn door het communistische regime.
In het noorden van het centrum, aan de Bulevardul Lascăr Catargiu, ligt het astronomisch observatorium Amiral Vasile Urseanu. Van dinsdag tot vrijdag is het ’s middags geopend van 14:00u tot 18:00u. Dan kun je er terecht voor een astronomische expositie. Veel interessanter is het echter om je op dinsdag-, vrijdag- of zaterdagavond tussen 19:00u en 22:00u te melden. Dan hebben de astronomen hun professionele telescopen uitgestald om je alles te laten zien wat er die avond de moeite waard is aan de hemel. Roemeens spreken is hier wel handig, want in het Engels weten de hobbyisten weinig meer te vertellen dan welke planeet je ziet.