Eeuwenoude kloosters op desolate plekken
De stilte is oorverdovend wanneer je een van de vele eeuwenoude kloosters of kerken van Georgië binnenstapt. Ze liggen dan ook op de meest desolate plekken waarvoor de bezoeker moeite moet doen om er te komen. Op bergtoppen in de woestijn, tussen de glooiende wijnvelden of op duizelingwekkende kliffen bijvoorbeeld. Velen dateren al uit de vierde na Christus, toen het christendom hier werd ingevoerd. Veel bezienswaardigheden in Georgië staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Mooie voorbeelden zijn het uit de 8e eeuw stammende Ikaltoklooster, gelegen in wijnstreek Kakheti net buiten de provinciehoofdstad Telavi. Op de heuvel tussen de cypressen is het zo stil dat je je eigen gedachten hoort vallen. Of de naast de oude hoofdstad Mtskheta gelegen zesde eeuwse kerk Jvari. Binnen staat een groot houten kruis met in het midden twee kleine deurtjes. Achter deze deurtjes zitten de resten van het kleine kruis van druiventakken dat de heilige Sint Nino meebracht toen zij in de vierde eeuw in Georgië aankwam, met als missie hier het christendom te verspreiden.
Ondanks de veelal islamitische overheersers die de Georgiërs meermalen onder dwang probeerden te bekeren, behield dit kleine, standvastige land altijd zijn orthodox christelijke geloof. Invloeden van de overheersers zie je desondanks wel in de architectuur en cultuur, net als baklava, tapijten en lelijke Sovjetbouwsels.
Praktisch
Reisbijbels Sanne stippelde zelf een route uit door Iran, Armenië en Georgië. De laatste twee landen bezocht ze met Better Places, die een deel van de organisatie op zich namen en zo voor lokale begeleiding zorgden. Je vliegt er al voor een kleine tweehonderd euro naar Tbilisi, mits je flexibel bent in je reistijd