Trapputten, zoals de Chand Baori, zijn putten of vijvers waarin het water kan worden bereikt via een reeks trappen. De putten of vijvers, die ook wel baori worden genoemd. kunnen worden afgedekt en zijn vaak van architectonische betekenis. Trapputten komen alleen in India en Pakistan voor.
De enorme waterput Chand Baori in Abhaneri is in de 8e en 9e eeuw gebouwd door koning Chandra van de Nikumbha dynastie om iets te doen aan de waterschaarste in Rajasthan, waar het 9 van de 12 maanden niet regent. Het droge klimaat dwong de lokale bevolking om zeer diep te graven voor een betrouwbare watervoorziening.
De vierkante put bestaat uit 13 verdiepingen en het water is via 3500 traptreden te bereiken. Via zeer kundig aangelegde geometrische trappen is het water, dat ongeveer 20 meter dieper ligt, altijd vanaf 3 zijden te bereiken.
Chand Baori had niet alleen een functionele-, maar ook een religieuze- en sociale functie: de put werd namelijk niet alleen gebruikt als waterreservoir in droge dagen, maar was tevens een ontmoetingsplaats voor de inwoners waar ze koelte en vertier zochten en voor een ritueel bad vóór het bezoek aan de door Chandra gebouwde ‘Harshat Mata’ Tempel die er naast ligt.
De waterput wordt tegenwoordig niet langer gebruikt, maar de buitengewoon mooie architectuur is reden genoeg om Chand Baori te bezoeken.