Kamperen Slovenië: van glamping tot een camperroadtrip

Stoere Gezinnen
Kamperen Slovenië
Kamperen in Slovenië, steeds meer mensen zoeken een camping in dit prachtige groene land. Met deze tips vindt je de camping in Slovenië die bij jou past! Van glamping tot een camperplaats aan een van de rivieren.

Kamperen in Slovenië, dat staat garant voor genieten van veel, heel veel groene natuur, rust én de gastvrijheid van de Slovenen. Waar je vroeger met je ouders misschien wel eens met een old skool tent of vouwwagen kampeerde in het voormalige Joegoslavië, kies je nu uit prachtige campings in Slovenië met bijzondere faciliteiten. Soms met cadeautjes van de natuur, en soms speciaal gemaakt door de Slovenen. Een aantal campings in Slovenië zijn heel populair geworden en zo gevonden, maar wil je juist rust of naar een minder bekende regio, lees dan ook snel verder!

Camping in Slovenië

Wie op zoekt gaat naar een camping in Slovenië ontdekt dat kamperen in Slovenië op heel veel verschillende manieren kan. Van uitermate luxe glampings tot een eenvoudige camperplaats, je vindt het er allemaal. Juist omdat het toerisme in nog opkomst is, zijn er zowel kleine als grotere campings in Slovenië, die vrijwel allemaal nog in eigen beheer zijn. Dat maakt een verblijf wel zo persoonlijk.

Meer dan 100 verschillende campings

Er is keuze uit meer dan 100 campings in Slovenië. Zoek je een camping met tenten die al klaar staan of wil je een plekje voor je eigen tent, camper of vouwwagen? De Slovenen lijken specialist in glamping-accomodaties, dus ook zonder tent kan je bij veel campings prima terecht. Van houten ’tenten’ tot boomhutten en de bekendere safaritenten, het is er allemaal. Tot in wijngaarden aan toe, met een bubbelbad op je dakterras! En, kraakhelder schoon!

En ook wel fijn als je gewend bent te kamperen in de zuidelijke landen: Slovenen net zo netjes als Oostenrijkers. Alles klopt en is geregeld. Maar, wel met oog voor eigenheid. Hier tref je nog geen ketens. Camping-eigenaren helpen je graag op weg voor outdoor-activiteiten, wijnproeverijen of een bezoek aan een imker!

Camping Slovenië

Tip van Reisbijbel: “De gastvrije Slovenen zeggen niet snel nee tegen nieuwe kampeerders. Hoewel de plaatsen groot zijn, kan het op populaire campings voorkomen dat je na een dagje hiken ineens nieuwe buren hebt die wel erg dicht bij je staan. Veel campings hebben vrije plaatsen, al zijn er sinds de zomer van 2021 wel meerdere campings die omwille van de drukte en de wensen van reizigers toch voor vaste plaatsen kiezen.”

Verschillende regio's om te kamperen in Slovenië

Slovenië is een klein land, maar het heeft binnen de grenzen echt alles om een geweldige reis door de natuur te maken. Meteen als je Slovenië via Italië of Oostenrijk binnenrijdt, word je al verrast door het groen. Daarna moet je kiezen welke kant je eerst opgaat. Meest bekend is wellicht het noordwesten, met de Julische Alpen. Hier is het Triglav National Park met enkele in het hoogseizoen vaak wat drukkere en grotere campings. Logisch, want je kan hier hiken in de bergen, er zijn watervallen en mooie kloven voor canyoning.

Camping Danica ligt aan de rivier de Sava, je kan hier ook in de winter kamperen. En zoek je een kleinere en minder toeristische camping, dan is Kamp Triglav bijvoorbeeld een optie.

Meer van Bled en Bohinj

Je hebt vast ook gehoord van het prachtige meer van Bled. Hier liggen heel veel campings, met voldoende glamping-opties. Camping Bled is het meest bekend wellicht, het ligt meteen aan het meer tussen twee bergen in het dal. Mocht je willen fietsen, dan zit je in deze regio ook perfect.
Minder druk dan Bled is het meer van Bohinj, net zo kraakhelder en blauw en net wat fijner als je meer van rust houdt en niet per se heel veel voorzieningen zoekt. Deze camping Bohinj past daar bijvoorbeeld prima bij.

Kamp Koren bij Soča rivier

Nog zo’n bekende naam is de Soča rivier. Geliefd bij buitensporters, maar een aanrader voor iedereen. Kobarid is de grote plaats in deze regio. De oudste eco-camping in Slovenië is Kamp Koren. Er zijn glamping-accomodaties, kampeerplaatsen en er staan houten chalets. Er wordt hier volop vermaak aangeboden, en er staat een klimtoren van acht meter en een klimmuur.

Camping Slovenië fietsen Bled

Tip van Reisbijbel: “Als je gaat kamperen in Slovenië en belt of mailt voor een reservering, hoor je geregeld dat je ‘gewoon om zeven uur ’s ochtends aan de poort moet staan voor een plekje’. Reserveren is nog niet altijd gebruikelijk. Het maakt het reizen flexibel, zelfs in het hoogseizoen, maar neem je wekker mee en stel jezelf dus ook flexibel in!”

Camperplaatsen Slovenië

Slovenië leent zich gezien de korte reisafstanden en goede wegen ook geweldig voor een roadtrip. Ga je kamperen in Slovenië met een (bus)camper, vergeet dan ook niet te kijken voor een camperplaats. Misschien minder sfeervol, maar ideaal als je onderweg ergens een nacht wil staan om bijvoorbeeld op tijd bij de grotten van Postojnska te zijn of een dag naar de Sloveneese hoofdstad Ljubljana te gaan.

Sommige camperplaatsen zijn gratis, bij anderen betaal je een paar euro tot maximaal zo’n twintig euro. Het verblijf is vaak niet vergelijkbaar met logeren op een camping in Slovenië, maar de reviews op Campercontact geven een goede indicatie van waar je wel én niet moet zijn! Al komt dat laatste niet veel voor in Slovenië.


Heb je geen eigen camper voor je roadtrip Slovenië? Je kan ook een camper huren. Lees al onze tips voor de keuze van een type camper en verhuurders van campers hier. Je rijdt zo’n 1100 kilometer naar Slovenië, het is met een buscamper in een dag te doen of je overnacht net als velen in Oostenrijk als je een wat grotere camper hebt en minder hard kan rijden!

Kamperen Slovenië

Kamnik-Savinja Alpen

Een minder bekende regio om te kamperen in Slovenië is het gebied rond de Kamnik-Savinja Alpen. Deze noordelijk gelegen bergketen hoeft Slovenië niet met Oostenrijk te delen, hij ligt helemaal in Slovenië. Het middeleeuwse plaatsje Kamnik is een bezoek waard, en hier vind je uiteraard ook campings.

Een geweldige aanrader in dit gebied is de Logar Vallei (Logarska Dolina). Hier kan je moeiteloos enkele dagen ronddwalen. Bezoek de hoogste waterval, ga ergens lunchen of met een fiets op pad. Er zijn aardig wat campings aan de rivieren, niet in het natuurpark zelf, daar zijn wel hotels. Je rijdt de kloof via een prachtige route binnen en je kan er ook een hoger gelegen panorama-route rijden.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Camping in Slovenië: Forest Camping Mozirje is een van de leukste!

Een camping zoals een camping hoort te zijn: die vind je in Mozirje in de Savinjska Valley. Aan de Savinja Rivier ligt Forest Camping Mozirje. De camping is vlak, maar je hebt steeds uitzicht op de bergen of je kiest voor een plek in het bos. Daar sta je met je tent of camperbusje beschut in de natuur, met een vuurplaats dichtbij.

Het terrein is opgedeeld in meerdere velden, eentje dus in het bos met hoge bomen en een ander met uitzicht op de bergen én de paarden, varkens en andere dieren. Voor campers en vouwwagens is er eventueel een ‘aangeharkte’ camperplaats en tenten kunnen ook nog op het grasveld terecht dat grenst aan de buitenkeuken.

Samen, zonder geplande activiteiten

Forest Camping Mozirje is slim ingedeeld, waardoor je vakantie viert in een gemeenschappelijke sfeer, zonder dat er vooraf geplande of georganiseerde activiteiten worden georganiseerd. De verbinding met andere gasten vind je bijvoorbeeld door de open keuken, ideaal ook voor tentkampeerders. Er is gezamenlijk serviesgoed, koelkasten, kookplaten en overdekte picnictafels.

Op de vuurplaatsen die her en der zijn aangelegd leven de pubers zich eind van de middag uit, waarna ’s avonds jong en oud aanschuift om avonturen te delen of een worstje te grillen. Het grote sportveld met basketbal-palen wordt zowel voor sport als yoga gebruikt door de gasten, ernaast kan je op gras terecht.

Ecodouches en zelf raften op de rivier

Grote hit op deze camping in Slovenië zijn de zogenaamde eco-douches. Je doucht in de buitenlucht. Je staat op natuurlijke stenen in de grote houten cabines en krijgt zo een warme douche in de frisse lucht! De wc’s zijn jammer genoeg wel binnen, maar dat is het enige puntje van aandacht op deze camping. Want ook afwassen doe je buiten aan houten afwasplekken.

Andere grote aanrader bij Forest Camping Mozirje zijn de binnenbanden van tractorbanden, waarmee je de rivier Savinja af kan ‘raften’. Je pakt ze mee bij de receptie en dan sjouw je zover je wilt je band mee om er er volgens mee van de rivier te  drijven. Jonge kinderen moeten zeker samen met een ouder gaan, want het kan er behoorlijk ruig aan toe gaan. Ideaal dus ook om pubers af te laten koelen op de camping!

Buitensport Savinjska Valley

Heb je zin om ‘echt’ te gaan raften, of wil je bijvoorbeeld eens klimles? Bij de receptie helpen ze je graag op weg. Er zijn samenwerkingen met allerlei kleinschalige lokale initiatieven. Reisbijbel nam bijvoorbeeld twee dagen klimles en leerde zo alpine-klimmen van Sloveneense klimmers Urška Cigler en Vili Guček. Je betaalt 200 euro voor twee personen voor twee dagen (in totaal 8 uur) klimles op natuurlijke wanden in de regio.

Reserveren Forest Camp Mozirje

Reisbijbel kwam bij toeval uit bij Forest Camp Mozirje en kon twee dagen later al terecht. We zijn echter niet de enige die onder de indruk zijn van deze camping, die gasten uit Slovenië zelf, maar ook Frankrijk, Duitsland en Nederland trekt. Wil je zeker zijn van een plek in het hoogseizoen, dan is reserveren geen slecht idee! Je betaalt met een gezin zo’n zestig tot zeventig euro voor een prima plek met elektriciteit in het hoogseizoen.

Raften Slovenië

Tip van Reisbijbel: “Wildkamperen is verboden in Slovenië. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het mag niet. Maar kamperen op een kleinschalige camping in Slovenië voelt zeker zo vrij!”

Kosten kamperen Slovenië

Je zal niet de eerste zijn die ontdekt dat de prijs om te kamperen in Slovenië wellicht hoger is dan je verwachtte. Wie Slovenië met het oostblok associeert, verwacht wellicht heel goedkope, simpele campings. Maar de meeste campings in Slovenië hebben geïnvesteerd in het aanleggen van mooie terreinen met goede voorzieningen.

Je betaalt vaak per persoon in plaats van per plaats. Als je met een gezin gaat kamperen, kan dat dus aardig oplopen. Zeker als je met tieners reist betaal je in het hoogseizoen soms zestig tot zeventig euro per nacht. Die prijs is wellicht hoger dan op bijvoorbeeld een camping municipal in Frankrijk, maar de voorzieningen zijn aanzienlijk beter.

Staar je bovendien niet blind op het ontbreken van een zwembad, want het water van de meren en rivieren in Slovenië is vele malen aantrekkelijker dan het gemiddelde zwembad! De voorzieningen op de terreinen zijn vaak goed, gezien de hoge ratings bij ANWB en ACSI.

Tips goedkoop kamperen Slovenië

Toch zijn er wel goedkope opties, vaak wat kleinschaliger en misschien ook niet altijd online te vinden. Rij hiervoor even rond in de regio of kijk op dit overzicht van Kamperen Slovenië brochure. En, in het laagseizoen zijn de prijzen altijd wat lager en is het nog steeds heerlijk de natuur te verkennen.

Daarnaast is het eten in Slovenië gunstig geprijsd. Zowel op campings als in de omgeving kan je vaak prima eten voor nog geen tientje per persoon, inclusief drankje. Niet alle campings hebben een restaurant, let daar wel even op. Maar loop, fiets of rij dan gewoon even rond en je hebt zo een leuke plek gevonden om te eten.

Tot slot zijn veel activiteiten in de Sloveneese natuur natuurlijk gewoon gratis! Met zoveel prachtige wandelpaden, fietsroutes en geweldige meren, hoef je geen geld uit te geven aan uitjes.

Kamperen Slovenië zonsondergang

Tip van Reisbijbel: “Wil je een camping met animatie of zoek je een grotere camping met zwembaden of wellness in Slovenië? Zoek dan eens naar campings aan de kust of richting de Kroatische grens in het oosten van Slovenië. Wij zouden voor de natuur kiezen, maar er zijn voldoende opties!”