Met de tent op verkenning in Amerika

Toffe Roadtrips Verre Avonturen
kamperen VS
Dat de USA een autoland bij uitstek is weet iedereen wel. Je kunt het land dan ook het beste ontdekken door al kilometers vretend een roadtrip van staat naar staat te doen. Overnachten kan helaas behoorlijk in de kosten lopen: $100 per nacht voor een hotelkamer is geen uitzondering. Veel reizigers gaan dan ook kamperen en doen dat veelal per camper. Maar wist je dat je het juist ook goed kunt ontdekken met de tent in de achterbak?
Tekst: Sanne Helbers

Budgetoptie

Zodra de temperatuur in het voorjaar oploopt, trekt de Amerikaan erop uit. Vaak met de camper om het weekend door te brengen in een van de vele nationale parken die het land kent. Briketten op de barbecue, stoeltje ernaast en als uitzicht de woeste, meeslepende natuur waar zelfs het grootste ijskonijn warm van wordt. Wat houd je tegen? Wellicht het prijskaartje dat aan een reis door Amerika hangt. Camperhuur drukt de prijs ook niet echt, want je betaalt toch al snel zo’n $50 per dag. Exclusief de kosten voor een plekje op een camping. Voor de backpacker betekent dat een aardige aderlating op de reisbegroting. Er is een simpele oplossing: pak de tent!

Voor een overnachting per tent betaal je tussen een tientje (in een State Park) en zo’n dertig dollar (op een commerciële camping) voor een plekje, waar dat voor campers toch kan oplopen tot tachtig dollar of meer per nacht. Bovendien kamperen de Amerikanen zoals gezegd zelf graag, wat betekent dat plekjes snel vol raken als je op de bonnefooi reist. Met een tent kun je daarentegen vaak nog wel terecht, want dat is minder populair. En dat maakt het des te leuker juist wel de tent te pakken!

Death Valley

Midden in de natuur

Kamperen kan zoals gezegd in een van de vele- door de overheid gereguleerde- State Parks of op een van de commerciële campings van KOA (Kampgrounds of America, http://koa.com/ ). Plekjes kun je vaak vooraf reserveren via de website of je waagt er ter plekke een telefoontje aan.

In de State Parks sta je daadwerkelijk midden in de natuur. Berg je eten dus goed op, want het kan zomaar zijn dat er ’s nachts een beer uit het bos komt buurten. Dat heeft zijn charme natuurlijk, maar hou er wel rekening mee dat de faciliteiten minimaal zijn. Er is vaak een (betaalde) douche en een wc, maar daarmee heb je het ook wel gehad. En er is ook lang niet altijd iemand aanwezig om je in te checken. Een Park Ranger komt af en toe kijken of alles nog netjes is.

Commerciële camping

Op de commerciële campings ben je van alle gemakken voorzien. Deze campings kun je vergelijken met de verzorgde campings in Europa. Je betaalt er dan ook meer voor. Overigens is het heel gebruikelijk dat iedere kampeerplek, of dat nu gemeentelijk of commercieel is, een vaste barbecue en een picknicktafel heeft. Houd er rekening mee dat plekjes voor tenten doorgaans geen stroomvoorziening hebben, ook niet op een commerciële camping. Camperplekken hebben dat uiteraard wel. En vaak is er op commerciële campings wifi.

Kamperen VS

Uitrusting meenemen of ter plekke kopen

Dan rest er nog één probleem. Want het is leuk en aardig dat kamperen per tent een goede budgetoptie is, maar hoe neem je al die uitrusting mee in het vliegtuig? Een backpack biedt veel ruimte, maar doorgaans passen er toch echt geen stoelen, tent en kookpitje in. Geen probleem! Neem het vooral niet mee vanuit Nederland. Stop bij aankomst bij de eerste de beste Wallmart of K-mart en sla daar voor een dikke $400 een volledige kampeeruitrusting in voor twee personen. Alles bij elkaar ben je dan vaak nog goedkoper uit dan reizen per camper of van hotel naar hotel. En achteraf kun je je campinggear doneren aan een goed doel, of je neemt wat spullen mee terug die je eventueel thuis ook weer kunt verkopen!