Guernsey vormt samen met het iets grotere Jersey, en het héle kleine Sark, Herm en Alderney de Kanaaleilanden. Net als het in de Ierse Zee gelegen Isle of Man maken de Kanaaleilanden geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk uit, maar is het een Brits Kroonbezit. Het ligt nogal gevoelig. Noem een Guernseyman geen Engelsman!
LocalDavid probeert de bestuurlijke situatie uit te leggen, maar het is moeilijk te volgen. Het is een beetje vergelijkbaar met hoe het met de Nederlandse Antillen zat, maar dan toch anders. Guernsey heeft z’n eigen verkiezingen en eigen parlement. Het heeft z’n eigen munteenheid (Guernsey pound), postzegels en nummerborden en immigratiedienst. En op het internet zelfs zijn eigen domein (.gg). Maar het buitenlandbeleid en defensie worden worden wel door het Verenigd Koninkrijk geregeld. Guernsey maakt dan weer geen onderdeel uit van de Europese Unie.
Fiscaal klimaat
De onafhankelijke status van Guernsey heeft voor een gunstig fiscaal klimaat gezorgd. Guernsey is een belastingparadijs. Veel mensen werken in de financiële sector. Het wentelt er van de offshore banken, fondsbeheerders en verzekeraars. Op de camping klagen Engelse toeristen steen en been dat alles de afgelopen jaren extreem veel duurder is geworden. En als het voor de Engelsen al duur is…, laat staan dat het voor ons een budgetbestemming is.
Geografisch gezien ligt Guernsey dichter bij Frankrijk dan bij Engeland. Dat is ook terug te zien in de vegetatie op het eiland. In eerste instantie oogt het allemaal erg Brits, maar een hoop planten en bloemen die hier staan zouden in Groot Brittannië niet overleven. De winters zijn hier een stuk milder. Her en der staat zelfs een palmboom.