Rechter- of linkerhand? Wees je ervan bewust!

Slimme Reistips
gebruik handen buitenland
In sommige landen of streken is het erg onbeleefd om te wijzen met je onreine linkerhand. Let dus op het gebruik van je handen als je reist.

Wil je meer contact met de lokale bevolking tijdens je reis? Dan is het slim om je te verdiepen in de gewoontes ter plekke. Die kunnen immers flink anders zijn dan in Nederland of België. Begin maar eens met je linker of -rechterhand. In sommige landen of streken, zoals Bali, is het bijvoorbeeld erg onbeleefd om dingen met je onreine linkerhand aan te wijzen. Ga je dus naar India, islamitische landen in Afrika of het Midden-Oosten of naar Zuid-Oost Azië, wees je dan bewust van de hand waarmee je dingen doet.

Hand_geven

Onreine hand

Is er in Nederland of België amper verschil tussen je linker- en rechterhand, in veel andere landen hebben beide handen dus wel een duidelijke eigen functie. De rechterhand is in islamitische landen, hindoestaanse landen en de boeddhistische landen in Zuid-Oost Azië  bedoeld om iemand een hand mee te geven, mee te eten en voorwerpen die aangereikt worden aan te pakken.

Linkerhand

De linkerhand daarentegen is bedoeld onreine dingen, zoals toiletbezoek en het uitdoen van je schoenen. Als je iemand dus met de linkerhand een hand geeft of aanraakt, is dat in deze landen een grove belediging!

Gebaren met je handen

Ook het maken van handgebaren kan voor ongelukkige verwarring zorgen. Zo is het opsteken van je duim in landen als Irak, Iran en Afghanistan iets heel anders dan oké. Je duidt er de vagina mee aan… Niet heel handig dus. In Brazilië staat het oké-teken, met duim en wijsvinger, gelijk aan het opsteken van je middelvinger. In Japan vraag je ermee om geld, zet het dus wel in als je de rekening wilt vragen. In het Midden-Oosten betekent dit handteken het boze oog, ellende dus…!

schoenen uitdoen

Aanraken hoofd

In boeddhistische landen als Thailand en Sri Lanka, of streken als Bali, is het hoogste deel van het lichaam heilig en voorbehouden aan de geest. Geef een kind daar dus niet zomaar een aai over het hoofd. Ook in veel Afrikaanse landen is dit niet de bedoeling.

Voeten

Ook met je voeten kan je de mist in gaan. In Azië worden de voeten als het laagste deel van je lichaam beschouwd en iemand daarmee aanraken wordt als beledigend ervaren. Als je ze op tafel legt of op een stoel is dat niet alleen smerig, maar ook beledigend. Wijs ook niets aan met je voeten en trek daarom dus ook altijd je schoenen uit als je bij iemand op bezoek gaat. Nepalezen vinden het bovendien onbeschoft om over iemand heen te stappen, ook over de benen, als je bijvoorbeeld op de grond zit.
Mocht je toch eens iemand per ongeluk aanraken met je voeten, dan kan je dat rechtzetten door je hand op zijn of haar arm te leggen en daarna je eigen hoofd aan te raken. Zo zet je je fout recht.

Voeten_boeddhisme

Meer reistips lezen

Besef je nu dat je je toch nog wat beter moet voorbereiden om in contact te komen met locals? Leen bij de bibliotheek eens wat reisboeken met praktische tips, of tracteer jezelf bijvoorbeeld op het boek met de allerbeste reistips van Lonely Planet (voor 12,50 hier online te bestellen).