Vakantie Zweden: ontdek de overweldigende Zweedse vrijheid en natuur

Actief Europa
Vakantie Zweden wildernis
Zweden is zo wijds, daar moeten de meeste mensen waarschijnlijk aan wennen. De stilte, op dierengeluiden na. Pikdonkere nachten. Natuur waar je maar kijkt. Met een camper stop je dan ook nog eens waar je wilt. In Varmland bijvoorbeeld, het lijkt Midden-Zweden, maar officieel is het nog Zuid-Zweden.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Een vakantie in Zweden voelt overweldigend. Die vrijheid, de uitgestrekte wegen. Alle voorzieningen zijn er in Zweden, alles is netjes en geregeld. En toch wonen er zo weinig mensen, zeker buiten de grote steden als Stockholm, Malmö en Gotenburg. Dorpen bestaan uit een paar huizen, een supermarkt – je zoekt vergeefs naar een bakker of slager – en een gemeenschapshuis. Langs de weg tref je timmerhusen, want hout is hier een van de belangrijkste inkomstenbronnen.

Geen massatoerisme in Zweden

Het toerisme in Zweden is zeker ontwikkeld, maar nog niet massaal zoals je misschien zou verwachten. De mogelijkheden voor outdoor zijn legio, met alle natuur en het water, maar verwacht hier geen massatoerisme. Zeker niet in het voorseizoen, zoals onze meivakantie. Dan sta je als enige met je camper aan het water of in het bos. Wellicht komt een ree je ’s ochtends gezelschap houden, als het dier van de ene bosrand naar de andere oversteekt. En, hou rekening met de noordelijke ligging, je kan zomaar vorst of zelfs sneeuw treffen tijdens je voorjaarsvakantie in Zweden!

Vakantie Zweden elanden

Bezoek elanden in Zweden

Tijdens je vakantie in Zweden hoop je natuurlijk een eland te treffen, in het wild. Een eland dus, en geen rendier. Die laatsten hebben ze in Värmland niet, dan moet je nog wat verder doorrijden naar het noorden. Maar de Koning van het Woud loopt hier volop rond. Wil je hem (of haar) zeker ontmoeten, rijd dan naar het Moose Park, waar Engelsman James de roots van zijn deels Zweedse familie heeft gevolgd, en elanden houdt voor educatieve doeleinden.

Je leert tijdens de wandeling naar het elandenverblijf alles over hun doen en laten, maar ook over het ecosysteem in Zweden. De bevlogenheid van James is aanstekelijk en je krijgt dankzij zijn uitleg zicht op de manier hoe het ‘wildlife’ zich hier in stand kan houden. Eland Lotta met haar kalf Alfie zijn vervolgens de kers op de taart. Ze knabbelen de wortels uit je hand, gescheiden door een hek, want de dieren kunnen enorm hard trappen en halen uit stilstand in enkele seconden snelheden van zestig kilometer per uur. En wist je al dat ze 2.20 hoog kunnen springen?

Tip van Reisbijbel: “In het hoogseizoen zijn er dagelijks rondleidingen in het Moose Park, die duren zo’n twee uur. In het voorseizoen zijn er niet dagelijks tours, dus controleer dan de website voor de openingstijden. Je krijgt tijdens zo’n tour ook de kans om een van de elanden daadwerkelijk binnen het hok te ontmoeten. Imposant!”



Plan je vakantie Zweden

Zweden ligt niet om de hoek, en ook de afstanden binnen het land tijdens je vakantie in Zweden zelf zijn fors. Groot voordeel is daarentegen dat de wegen niet druk zijn, en goed onderhouden. Stoplichten tref je er buiten de steden amper en files evenmin. Omdat Zweden zich geweldig leent voor een roadtrip is een camper ideaal. Daarmee heb je altijd al je spullen, zoals een warme jas en bergschoenen, bij de hand.

Wij regelden een camper via Goboony, de Airbnb van de campers en caravans. Je huurt er eentje bij een particulier in de buurt, wij haalden hem op in Hulten en kregen een prima, ruime camper mee, met stapelbed voor de junior reporters. Als je zo’n lange reis wilt maken, is het slim te kijken naar het aantal kilometers dat je vrij mag rijden. De prijzen van campers die geschikt zijn voor een gezin beginnen bij zo’n zeventig euro. Zweden kan in het voorjaar nog koud zijn, dus reken erop dat je ’s avonds ook veel binnen zit, zeker als je gaat wildkamperen.

Je kan natuurlijk ook vliegen naar Zweden. Als je bijvoorbeeld naar Värmland gaat, is het zeker zo handig om op Oslo in het naburige Noorwegen te vliegen. Daarna pak je de trein of een huurauto.
In Zweden zelf moet je eigenlijk wel een auto hebben om op verkenning te gaan, of een elektrische fiets om de heuvels te bedwingen. Met Directferries kan je ook een overtocht boeken waarmee je met de auto vanuit Kiel naar Oslo gaat. Dat scheelt ook al een flink eind rijden.

Waar slaap je in Zweden?

Wij parkeerden tijdens onze vakantie in Zweden onze camper in Värmland bij Willy en Meine op hun Alevi camping. Prachtig gelegen aan het water in de bossen in het Klarälvendal. Zo in het voorseizoen geniet je er extra van de rust, er zijn doorgaans wat houten huisjes bezet en een dappere kampeerder durft er wellicht zelfs een vouwwagen neer te zetten, maar zelfs in de lente kan er nog wat sneeuw vallen.

De camping is ontzettend netjes onderhouden, en de Nederlandse eigenaren zijn enorm gastvrij. Wij mochten er aanschuiven voor het avondeten en Willy en Meine hebben zelfs een eigen introductieboekje gemaakt over de regio, met mooie wandelingen, zoals die naar de waterval.

Kanovaren Zweden

Ze hebben na al die jaren een ruim netwerk opgebouwd met aanbieders van allerlei (outdoor-)activiteiten. Zelf verhuren ze kano’s en in de zomer worden er scoutingachtige activiteiten georganiseerd vanuit de grote Tipi-tent, maar verwacht zeker geen vastomlijnd animatieprogramma. Zweden leent zich enorm voor een meerdaagse vlotten- of kanotocht. Boek deze in het hoogseizoen wel op tijd, want het is een populaire activiteit.

Kamperen Zweden
Huskytocht Zweden
Vakantie Zweden rood huisje
Vakantie Zweden Chalet

Tip van Reisbijbel: “Voor gezinnen is Zweden een ontzettend geschikte bestemming. Juist omdat er veel mogelijkheden zijn samen de natuur in te trekken en grenzen te verleggen. Ook oudere kinderen vinden dit doorgaans erg leuk, merken Willy en Meine. Er zijn ook grotere campings te vinden, met meer animatie en aangelegde zwembaden. Die vind je met de SCR-kaart eenvoudig.”