Van Andenes naar Å, een roadtrip in noord-Noorwegen

Toffe Roadtrips
Zomer in de poolcirkel. Met een rugzak vol warme truien en een piepklein tentje naar lufthavn Harstad/Narvik waar een reusachtige, vol getatoeëerde, vriendelijke Noorman je de sleutel van je huurautootje geeft. Een roadtrip door de Vesterålen en Lofoten in het noorden van Noorwegen.
Tekst: Koen Samson
Foto's: Martin de Lusenet en anderen

Net als de bekendere Lofoten bestaan de Vesterålen in noord-Noorwegen uit een ontelbare hoeveelheid grote en kleinere eilanden. Beiden zijn zowel in de zomer als winter prachtig! Ooit zullen we terugkeren om dit gebied in z’n volle winterse glorie te zien, maar lees hier vast de zomerse ervaringen van Reisbijbels oprichter Koen!

Bood in het water bij Vesterålen Noord-Noorwegen

Vesterålen

Terwijl de zon voor een spectaculaire lichtshow zorgt, voert de eerste tocht in noord-Noorwegen naar Andøya, het noordelijkste eiland van de Vesterålen. Vanaf hier gaat de tocht zuidwaarts. Andenes is de perfecte uitvalbasis voor een zogenaamde walvissafari, maar je kan op de Vesterålen ook terecht voor elanden, zeehonden, adelaars en nog oneindig veel verschillende vogelsoorten meer. En als je wilt kun je vanaf hier ook een snorkelen met orka’s-ervaring regelen, maar dan moet je wel in het juiste seizoen komen, niet in de zomer dus.

Noorwegen met Voigt Travel

Walvissafari

Wij gaan dus voor de walvis. Whalesafari.no biedt 100% whale guarantee. Dan is dat tenminste afgedekt. Maar nadat wij ons prijzige ticket voor de afvaart hebben afgerekend, krijgen we te horen dat de kapitein momenteel de zee aan het inspecteren is. Of we in de tussentijd even iets voor ons zelf willen doen.
Na anderhalf uur tijd doden in een redelijk saai en koud dorp, komt de kapitein moedeloos en hoofdschuddend aangesjokt. Het mag dan zomer zijn in noord-Noorwegen, maar de zee is veel te wild. Geen haar op zijn hoofd die er aan denkt om met een boot vol toeristen nog een keer die zee op te gaan vandaag. Morgen nieuwe kansen…

Wandelen bij Andøya

De volgende dag proberen we het weer. Omdat we gisteren de pier en de vuurtoren van Andenes al uitgebreid bezichtigd hebben, besluiten we ons heil ergens anders te zoeken. Een goede optie is een wandeling over parelwitte stranden en langs de rotsachtige kust van Andøya. Vanuit een hooggelegen punt kijk je uit over de diepblauwe zee. Hoopvol turen we de horizon af. Tegen beter weten in; wellicht zien we in de verte plotseling wel zo’n fontein die afkomstig is uit het spuitgat op de rug van een machtige walvis. Maar het is tevergeefse hoop. Later bevestigt ook de teruggekeerde kapitein dit weer. Geen potvis, geen bultrug, geen dwergvinvis, nee zelfs geen sardientje zullen wij vandaag nog zien. En de kans dat de zee zich morgen wel koest houdt is niet erg groot, mompelt de kapitein. Het blijft natuur, en geen dierentuin!

Bekijk hier de opties om een walvissafari te boeken.

walvis-noorwegen-lofoten

Zuidelijkse dorp Lofoten

Å is het beoogde eindpunt van deze reis. Inderdaad, een beetje de omgekeerde wereld, maar wij kunnen er verder ook niks aan doen dat die plaats de naam Å draagt. Å is het zuidelijkste dorp op de Lofoten. Een mooi reisdoel dus.

De eilanden van de Lofoten staan door bruggen en tunnels met elkaar in verbinding. Soms is het sneller (en leuker) om een ferry te pakken, maar erg noodzakelijk is het niet. Autorijden is een genot, al gaat het niet erg snel. Bij elke bocht verandert het landschap. Vergaap je aan de bergketens die oprijzen uit het water van de Atlantische Oceaan, de karakteristieke rode huisjes, vissersdorpjes, diepe fjorden, binnenmeren en prachtige stranden.

lofoten-vis-drogen-noord-noorwegen

Op de Lofoten draait alles om visserij. Zo rijden we langs het geboortewater van de zalm die gisteren op onze barbecue lag en staan overal grote houten rekken klaar om stokvis op te kunnen drogen. Vanaf half februari tot eind april komen de Lofoten tot leven. Vissers uit heel Noorwegen verzamelen zich hier dan om op Noordpool-kabeljauw te vissen.
De vangst hangen ze vervolgens drie maanden in de snijdende wind te drogen. Door het te drogen is de vis veel langer houdbaar. Het is een traditie die terug gaat naar de tijd van de Vikingen. In die tijd was het een hele toer om tijdens zeereizen voedsel houdbaar en eetbaar te houden, en dus was stokvis bij de zeebonken razend populair.

Plaatsje Å

Na de nodige bergbeklimmingen, wandelingen, barbecues, bezoekjes aan typische vissersdorpjes, een zeearendsafari en een speedboottocht naar Trollfjord, komen we aan het einde van de week aan in Å. Het blijkt een vissersdorpje met ongeveer 250 inwoners. Erg veel is er niet te doen, de grootste trekpleister lijkt het plaatsnaambord.

camping Lofoten Noorwegen

Kamperen rond de poolcirkel

Kamperen in de zomer is in de Lofoten en Vetserålen een andere ervaring. Wanneer de zon begint onder te gaan, wordt het toch écht koud in de Lofoten. Zelfs met dikke truien, warme jassen en capuchon’s is het geen doen om voor je plezier buiten voor je tent te blijven zitten. Een kampvuurtje of barbecue is dan ook geen luxe, maar een noodzakelijkheid. Met name op de Vetserålen hebben we het koud gehad.

Hoe idyllisch het kampeerveldje aan het strand ook was, de ijskoude wind die van zee kwam maakte de plek ’s avonds toch behoorlijk onaangenaam. Het is dan ook niet zelden voorgekomen dat we onze toevlucht hebben moeten zoeken in de warmte van de auto.

Cabins huren

Op bijna alle campings in de Lofoten zijn ‘cabins‘ te huur. Kampeerhutten in alle soorten en maten. De standaard varieert. Je hebt hokjes met alleen een stapelbed en een gasplaatje maar ook compleet uitgeruste hutten voorzien van een huiskamer, aparte slaapkamers, keuken, douche en toilet.

Alle campings zijn naast de gebruikelijke sanitaire voorzieningen, ook uitgerust met een gezamenlijke keuken. Ook dat is geen overbodige luxe omdat je dan tenminste even binnen kan zitten.

Noord-Noorwegen en Lofoten praktisch

Voor de reis naar noord-Noorwegen kan je een gedetailleerde landkaart van de Lofoten meenemen om je weg te vinden. Met name de Odyssee Reisgids heeft ons goed geholpen. Meer tips vind je ook op Lofoten.info en visitvesteralen.com.

Ook naar Noord-Noorwegen?

Als gezegd zijn de Lofoten en Vesteralen zowel in de zomer als in de winter een aanrader! Kijk voor reizen naar Noord-Noorwegen op de site van Voigt Travel.

Noorwegen met Voigt Travel