Wakatobi: het niet-toeristische alternatief voor Bali

Verre Avonturen
Wakatobi Indonesie wasabina
Het klinkt als een exotisch eiland, maar het zijn er stiekem heel veel: National Park Wakatobi is een eilandengroep voor de oostkust van het Indonesische Sulawesi.
Tekst: Fleur Besters
Video: Joep Kolijn
Foto's: Tim Kolijn, Joep Kolijn

De Indonesische eilandengroep Wakatobi ligt volgens Floortje Dessing aan het Einde van de Wereld. National Park Wakatobi is alleen te bereiken met een portie avontuur – lees dan zeker verder – óf een dik gevulde portemonnee. In dat laatste geval vlieg je er vanuit Bali met een charter heen. In beide gevallen ervaar je een tropische bestemming in alle rust: prachtige huisriffen vol met de meest mooie vissen en koraal, ver weg van massatoerisme.

En mits je open staat voor hulp van de lokale bevolking en geen haast hebt, dan kom je er ook met een beperkt budget! Dan is National Park Wakatobi het perfecte alternatief voor het steeds drukker geworden Bali. Met deze tips regel je een geweldig avontuur!

Wakatobi Indonesie Garaduda

Vliegen naar National Park Wakatobi

Meer recht aan deze bestemming doet sowieso wellicht een reis op eigen houtje. Dat betekent een vlucht vanuit Jakarta naar Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Bijvoorbeeld Garuda vliegt erheen en dat betekent dat je deze route al in Nederland kan vastleggen, aansluitend op je vlucht vanuit Amsterdam naar de Indonesische hoofdstad. Die optie bespaart vermoedelijk geld.

Vanuit Makassar vlieg je vervolgens met een van de drie vluchten per dag naar Bau-Bau op het eiland Buton, om daar een van de ferry’s te nemen naar Wangi Wangi, het hoofdeiland van Wakatobi. Blijf gerust eerst een paar dagen in Bau-Bau hangen en bezoek bijvoorbeeld het prachtige fort en de leuke stranden. Dit is waarschijnlijk de goedkoopste optie, waarbij je – uiteraard… – ook het langst onderweg bent. De fast boats vertrekken sowieso maar om de paar dagen, dus planning is nodig, of je pakt de nachtboot en vaart dan ’s nachts naar Wangi Wangi. Ideaal als je niet te snel zeeziek wordt.

Indonesie Wakatobi Airport

Boot naar Wakatobi

Verwacht bij een ferry naar het National Park Wakatobi altijd een Indonesische variant, die niet speciaal in de vaart is voor toeristen. Hier reis je samen met de locals, volgens hun standaard en je betaalt er zo’n 100.000 tot 250.000 roepia voor. Een ferry kan een ‘speedboot’ zijn, dan zit je overkapt op (te) krappe houten banken. De minste relaxede optie en vermoedelijk ook het minst veilig. Je zit in de kerosinedampen, het goedkope alternatief voor benzine als brandstof en het is gewoon heel smal en krap op de boot.

Daarnaast zijn er grote ferry’s, wellicht het meest vergelijkbaar met de Europese veerdiensten. Een middenweg zijn de houten (vissers)boten, waarbij je op het open dek, dat deels is afgeschermd door een houten kap, meevaart. De lucht is frisser, en je kan liggend of hangend op matjes meevaren. Je neemt uiteraard zelf wat te eten en drinken mee, je bent al snel een paar uur onderweg over de Floreszee. Je regelt de overtocht in Bau-Bau en visa versa op een van de eilanden.

Nog een alternatief is een vlucht naar Kendari vanuit Makassar, waarna je doorvliegt naar Wangi Wangi. Duurder dan de route via Bau-Bau, maar wel sneller. Voor de heenreis wellicht de beste optie, zeker als je direct uit Nederland komt en nog even moet wennen aan je tijdelijke land.

Reisbijbel tip: “Neem op reis altijd een setje oordopjes mee. De herrie van de motoren op een lokale boot is fors. Als je er enkele uren op reist, zijn oordoppen een zegen!”

Indonesie Wakatobi ferry

Overnachten in Wakatobi

Eenmaal in Wakatobi aangekomen, heb je de grootste kostenpost gehad. Hier vind je – uitgezonderd het dure resort voor de kust van Tomia en enkele guesthouses van buitenlanders – geen hotels, fancy bungalows of hippe B&B’s, maar echte homestays bij locals. Vergeet niet dat je hier echt afgelegen zit, maar met die instelling heb je er een geweldig verblijf. De elektriciteit kan uitvallen, en is op bijvoorbeeld Tomia tot enkele uren per dag beperkt, en er is weinig aanvoer van vers voedsel, uitgezonderd vis uiteraard!

Onderstaande adresjes zijn getest door Reisbijbel. Reken op 150-350 euro voor een paar nachten verblijf voor een gezin met twee kinderen (twee kamers), de eerste rekening kregen we voor verblijf, halfpension en scooterhuur in Tomia, de tweede prijs verblijf, halfpension en wat taxiritten en dagtrips per boot op Wangi Wangi.

  • Wasabinua, Wangi Wangi. Schone kamers, met badkamer. Enig nadeel is dat het riool niet optimaal werkte. Kans op wat luchtjes, op te lossen door de badkamerdeur dicht te houden. Prachtig gelegen en de ontzettend vriendelijke eigenaar en zijn staff helpen je graag op weg, de dagtrips zijn goedkoop en goed. Het restaurant serveert geweldig eten.
  • Kasilapa Bay Hotel, Tomia. Ontzettend vriendelijk guesthouse, schoon en met een gastvrij gezin. Goede, eenvoudige maaltijden. Het ligt niet aan een strand, maar de eigenaar regelt graag dagtochtjes en je kan een scooter huren om zelf op verkenning te gaan. Het is hier heerlijk rustig! Je kan zelf je drankjes kopen in een warung en in de gezamenlijke koelkast bewaren.
  • De accomodaties op Wakatobi zijn beperkt, merken veel reizigers. Je krijgt altijd wel ergens een slaapplek aangeboden mocht een van deze guesthouses al zijn volgeboekt, maar met name Wasabina is erg populair. Boek hier direct een kamer of bekijk de prijzen vast!

Wakatobi met kinderen

Wakatobi is een geweldige aanvulling op je reis naar Sulawesi met je gezin. De junior reporters van Reisbijbel, de jongste werd 11 op Wakatobi, noemen het een aanrader voor avontuurlijke en flexibele kinderen, mét enige reiservaring. Je komt onderweg amper andere toeristen tegen, en vrijwel geen gezinnen, maar door het verblijf in guesthouses leren je kinderen snel lokale leeftijdsgenootjes kennen.

Daarnaast zijn de stranden natuurlijk geweldig om samen te verkennen. Het zand is goed geschikt voor zandkastelen en je kan snorkelen vanaf de kust. Neem je eigen snorkelspullen mee, die koop je bijvoorbeeld bij Decathlon, net als betaalbare UV-shirts en een sneldrogend handdoekje.

Het eten is ook hier natuurlijk prima te doen, veel rijst, kip en gebakken bananen! En lekker veel fruitsmoothies!

Heb je als gezin nog niet zoveel verre reiservaring? Dan is op eigen houtje naar Wakatobi wellicht iets té off the beaten track, tenzij je het via een Nederlandse reisorganisatie vooraf allemaal regelt!