Praktische tips en adviezen voor je campervakantie

Toffe Roadtrips
Praktische tips en adviezen voor je campervakantie
Campervakanties zijn steeds populairder. Niet in de laatste plaats omdat je bijvoorbeeld met Camptoo of Goboony, de airbnb’s van campers en caravans, niet per se een gloednieuwe en dus dure camper hoeft te huren. Reisbijbel reisde inmiddels door aardig wat landen en geeft je de beste tips voor reizen met een camper.
Tekst: Fleur Besters

Een campervakantie is altijd een avontuur, of je nu in de zomer of winter gaat. En, vermoedelijk ook verslavend. Het enige nadeel van een vakantie met de camper, is wellicht dat de aanschaf relatief duur is. Maar huren kan ook! Zeker als je voor het eerst gaat, is het slim een camper te huren. Er zijn volop mogelijkheden om onderweg geld te besparen én te genieten van de vrije natuur. Lees snel alle tips en kies je eerste bestemming voor een toffe roadtrip!

Camper huren

Voor een campervakantie heb je natuurlijk een camper nodig. Heb je er zelf geen, dan kan je tegenwoordig makkelijk een camper huren. Reken op een paar honderd euro per week in het laagseizoen, tot meer dan duizend in het hoogseizoen. Je kan een camper huren bij een grote verhuurder, zoals Travelhome of WorldWideCampers. Daarmee weet je zeker dat je een vrij nieuwe camper krijgt, die voldoet aan alle eisen. Groot voordeel is bovendien dat je de camper ook kan ophalen in een ander land, bijvoorbeeld Portugal, het noorden van Noorwegen of IJsland. En natuurlijk in bestemmingen buiten Europa, zoals Japan, Namibië of Cuba. Vaak hebben ze ook aanbiedingen in de VS, waarbij je een zogenaamde wegbrengcamper goedkoop kan huren.

Camper huren in Nederland

Superhandig: een camper huren van een particulier. Vergelijk het met Airbnb, maar dan op wielen. Bijvoorbeeld op de platforms Goboony of PaulCamper leen je een camper van een particulier, die hem dan zelf niet nodig heeft.
Voordeel is dat je er via de zoekfunctie één in de buurt van je huis kan huren, en dat scheelt gedoe met ophalen elders in het land. Haal hem ’s avonds op, pak de camper ‘s ochtends in en ‘s middags ben je op pad! Reisbijbel heeft al meerdere goede ervaringen met deze camperverhuurders.



Budgettips camper

Een campervakantie kan je zo duur of goedkoop maken als je wilt. Groot voordeel is dat je je eigen keuken bij je hebt, handig in relatief dure landen als Scandinavië of Zwitserland én het scheelt vette happen langs de snelweg op weg naar je bestemming! Kies een camper met een koelkast en diepvries, dan kan je thuis vast wat maaltijden voorbereiden. Met een oventje bak je onderweg verse broodjes, handig als je geen zin hebt dagelijks brood te halen.
Reis je naar een duurder land, bijvoorbeeld Zwitserland, dan neem je meer eten mee. En richting Scandinavië kan ’t slim zijn wat biertjes of wijn mee te nemen.



Tip van Reisbijbel: “Wij installeren in onze navigatie ook supermarkten als point of interest. Ideaal om ’s ochtends na het wakker worden verse broodjes te halen bij de Lidl en je bespaart zo stiekem aardig wat geld!”

Campervakantie roadtrip natuur

Soorten campers

Er zijn veel verschillende soorten campers waarmee je op campervakantie kan gaan. Bedenk vooraf goed bij wat je past, en ga altijd uit van vaste bedden voor iedereen. Dat scheelt ergernis en gedoe bij ombouwen.

Allereerst zijn er de compacte camperbusjes. Groot voordeel? Klein en wendbaar. Deze passen vaak op een gewone parkeerplaats en je betaalt minder voor een overtocht op de boot. Goed om te overwegen dus als je met je camper naar Scandinavië gaat!

Alkoofcamper

In de alkoopcamper slaap je boven de voorstoelen, in een vast bed. Een raam is dan zeker fijn, voor frisse lucht en een wat opener gevoel. In deze campers is vaak ook nog een tweede bed aanwezig, dus dan kan je met vier personen op pad zonder de zogenaamde treinzit om te moeten bouwen. Ehm, treinzit? Ja, zo heet dat zitje waaraan je ook eet en waarvan je ook een bed kan maken, maar dan moet je dat dus wel iedere dag opnieuw doen.

Integraalcamper

Ga je de bergen in? Dan is een integraalcamper extra leuk. Bij deze variant, die het meest op een echte bus lijkt, heb je veel ramen aan de voorkant. Goed voor het uitzicht dus. Het bed zit dan ook boven de voorstoelen, maar je laat het ’s avonds omlaag zakken. Voordeel is daarbij dat je bij een camper met hefbed de voorstoelen vaak kan omdraaien als extra zitplaatsen. In beide gevallen kan je het beddengoed er gewoon de hele dag op laten liggen.

Extra’s camper

Voor kinderen kan het fijn zijn een stapelbed te hebben, er zijn steeds meer campers die dat hebben. Overdag hebben ze dan ook een plekje om te chillen en zeker pubers vinden een eigen bed vaak wel fijn. De douche gebruik je zelden, en is dus minder relevant, behalve voor opslag van je was bijvoorbeeld! Een vriesvak is erg fijn (ook voor ijsjes in de zomer!) en met een oventje kan je zelfs broodjes bakken.

Overnachten op de terugreis van je roadtrip door Zweden en Denemarken kan prima bij een Rasthof in Duitsland.

Rijden met een camper

Bedenk dat je met een camper niet harder dan 100 kilometer per uur rijdt. Je campervakantie kost dus meer tijd dan een autoreis. Afhankelijk van de prijsklasse van je camper kun je bijvoorbeeld wel of niet rekenen op stuurbekrachtiging of cruise control. Het rijden gaat dus langzamer dan met de auto, maar dat is niet erg.
Zorg dat je trajecten van maximaal 500-600 kilometer hebt op de echte reisdagen, beter is het nog om ze korter te houden, zodat je een dagdeel rijdt en een dagdeel buiten bent. Het onderweg zijn is immers zeker zo leuk en zo kom je op plekken waar je anders voorbij raast omdat je naar je hotel of appartement moet!
Wil je tijd besparen tijdens je campervakantie? Overweeg dan om per trein of vliegtuig naar je bestemming te gaan en daar je huurcamper op te halen!

Tip van Reisbijbel: “Wij rijden vaak ‘s avonds na het eten vast het eerste deel van een langer traject. Dan parkeer je de auto tegen twaalf uur ergens op een parkeerplaats of camperplek en rijdt je de volgende ochtend het laatste stuk. Kinderen kunnen dan vast in de pyjama wat slapen. In Zweden mag je bovendien wildkamperen, dus kan je hem overal neerzetten.”

Tolport Praktische tips en adviezen voor je campervakantie

Tolwegen en ferry’s

De kosten om met een camper te rijden, zitten ‘m niet alleen in de benzine. Ook tolwegen en ferry’s zijn duurder. Wil je daar geld op besparen, kies dan een kleiner formaat camper. Voor ons rondje Denemarken en Zweden moet je een paar keer het ‘water’ over. Reken voor Göteborg (Zweden) en Frederikshaven (Denemarken) op zo’n 180 euro voor de overtocht met een grote camper en vier personen. Vanuit Duitsland naar Denemarken via Puttgarden ben je zo’n 125 euro kwijt. De tolbrug tussen Kopenhagen en Mälmo kost een kleine 100 euro. Let in Frankrijk op dat je camper voor het juiste tarief wordt aangeslagen op de tolweg. Kies voor een loket, zodat je het tarief kan laten aanpassen als dat nodig is.

Tip van Reisbijbel: “Op sommige routes varen de ferry’s de hele dag door. Tussen Göteborg en Frederikshaven gaat er echter maar vier keer per dag een ferry. Dan is het handig je tocht een beetje te timen, zodat je geen onnodige uren verliest in de haven. Wij gebruikten de wachttijd trouwens om een snelle pasta te bereiden. Zo bespaar je geld doordat je op de boot geen dure maaltijd hoeft te bestellen.”

Puy Saint Vincent camper actieve vakantie Frankrijk

Overnachtingsplekken camper

Groot voordeel van een camper is natuurlijk de vrijheid. Anders dan bij een tent rij je makkelijk van de ene overnachtingsplek naar de andere. De meeste mensen die met een camper op reis gaan, vermijden de grotere campings. Dan kan je misschien ook beter een stacaravan huren… Een betere optie tijdens je campervakantie zijn natuurcampings, camperplaatsen of een plekje in de vrije natuur, waar dat mag natuurlijk! En, er zijn pareltjes van leuke campings waar je zelfs in het hoogseizoen het gevoel hebt dat je alle vrijheid hebt. Bijvoorbeeld in het Franse Puy Saint Vincent!

Voordeel van de camper is bovendien dat je je eigen wc bij te hebt, en water en gas om te koken. Steeds meer campers hebben ook zonnepanelen, en dan ben je nog meer zelfvoorzienend. Ga onderweg ergens zwemmen in een rivier of meer en voel je vrij als een vogel! Google tussendoor even waar je je vieze water en septic-tank kan legen, en schoon water kan tanken.

Met kinderen naar kleinere campings

Reis je met kinderen? Onderschat niet hoe leuk zij het vinden gewoon lekker bezig te zijn in de natuur. Met een zakmes stokken slijpen, die ze in de omgeving hebben gezocht. Of een kampvuur maken, op de meeste natuurcampings mag dat. Zo heb je geen animatie nodig en vermijdt je de grote (en dure) campings.

Voor niet-camperaars een onbekend fenomeen, voor de camperbezitters een inside fenomeen. In veel gemeenten in binnen- en buitenland zijn speciaal aangewezen plekken waar je met je camper één of meer dagen mag overnachten. Soms zijn er ‘veel’ voorzieningen, zoals elektriciteit en een plek om vuil water te lozen en schoon water te tanken, maar soms is er alleen een plekje gereserveerd. Via de campersite kan je het overzicht bekijken. Soms betaal je een paar euro tot maximaal zo’n vijftien euro, geregeld zijn de plekken gratis. Reserveren kan niet.

Ideaal op doorreis tijdens je campervakantie, maar niet onomstreden: slapen op een parkeerplaats. In Duitsland kan je onderweg bijvoorbeeld gratis parkeren bij een Rästhof langs de snelweg. Groot voordeel is dat je ’s avonds nog even door kan rijden na het eten, op weg naar je nieuwe stekje of bij enorme files gewoon eerder stopt. Soms is er zelfs stroom te gebruiken en kan je douchen in het wegrestaurant. Wil je zeker veilig staan? Kijk dan of je op een parkeerplaats voor vrachtwagens kan aanschuiven. Check altijd even of het er veilig is, met name op de doorgaande wegen in Frankrijk en Spanje schijnen er nog wel eens mensen overvallen te worden in hun camper.

Hey, in België noemen ze een camper een ‘zwerfhuisje’. Gebruik ‘m dus ook zo tijdens je campervakantie. Zeker als je wat verder de wijde wereld in trekt, kan je misschien wel bij locals overnachten. Kook een keer voor hen (boerenkool in de diepvries mee :-)), of neem net als Reisbijbel altijd heel veel stroopwafels mee op reis.
Vraag altijd even toestemming. Wellicht kan je zelfs stroom aftappen. Als je een fiets mee hebt, kan je zo zelfs samen gaan fietsen.

‘Officieel’ logeren bij locals

In steeds meer landen komen ook georganiseerde initiatieven waarbij mensen een plekje in hun tuin, op de oprit, bij het museum of de boerderij aanbieden voor camperaars. Een geweldige manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Vaak bieden ze de mogelijkheid een maaltijd te bestellen of producten van het land te kopen, en dat is natuurlijk een perfecte manier om ze te bedanken. In Denemarken koop je via Pintrip voor zo’n dertig een vignet en boekje met alle camperplaatsen, en sta je daarna gratis. In Italië kan je vooraf via de site reserveren.

De populariteit van campers zorgt ervoor dat ook steeds meer (grote) steden parkings aanleggen voor campers. Ideaal, want je staat vaak vlakbij het centrum en hebt alles bij je. Bekijk bijvoorbeeld op deze site van de NKC de tips van andere camperrreizigers: https://www.campercontact.com/nl/. In Denemarken stond Reisbijbel ook twee keer in een haven. Daar zijn immers al stroom en voorzieningen voor boten, zoals sanitair. En… je overnacht er prachtig!

Winterkamperen met je camper

De eerste keer is misschien een beetje spannend, maar winterkamperen is geweldig. Niet alleen kan je in de vrije natuur staan op een camping, maar ook zijn er gezellige campings die helemaal ingericht zijn op winterkampeerders. Met een camper heb je volop comfort. Controleer wel of je huurcamper winterbestendig is, met bijvoorbeeld een dubbele bodem.

Je kan bijvoorbeeld een roadtrip mee maken langs skigebieden waar sneeuw ligt, en je hebt een knus en warm onderkomen. Reisbijbel kampeerde al op 1.500 meter pal aan de piste in natuurgebied Hohe Tauern in Osttirol in Oostenrijk en zette de camper een week op de ontzettend gezellige camping bij skigebied Ski Juwel. Meer lezen over winterkamperen kan in dit artikel!

En ook in Frankrijk kan je met je camper op pad. Bekijk hier een overzicht van de mogelijkheden voor winterkamperen in Frankrijk.

Tip van Reisbijbel: “Huur je een camper van een particulier? Controleer dan altijd of je de camperdeuren goed kan afsluiten, ook van binnenuit. Wij hebben daar wisselende ervaringen mee. Bewaar waardevolle spullen – uiteraard – uit het zicht. Bijvoorbeeld onder de bankjes.”

Camper in de sneeuw. Winter Camping