Slowakije reisinformatie voor jouw vakantie

Slowakije – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Slowakije

Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cfb) in het westen een landklimaat (Df) in het oosten.

Slowakije ligt aan de grens van twee macro-klimatologische gebieden: het Atlantische klimaatgebied (vochtig klimaat) en het Continentale klimaatgebied (droog, met sterke temperatuurwisselingen). Globaal kan men zeggen dat in het westen van Slowakije een gematigde zeeklimaat heerst dat geleidelijk naar het oosten toe overgaat in een landklimaat.

Vanwege de grote hoogteverschillen in het land kent Slowakije ook grote klimaatverschillen tussen de verschillende delen van het land. De laaglanden hebben over het algemeen een warm en redelijk droog klimaat (zoals bijvoorbeeld in de Danubische Laaglanden) met een gemiddelde temperatuur van zo”n 10°C en 20°C in juli. Het Tatra-gebergte  daarentegen heeft een veel kouder en natter klimaat met bovenop de Lomnicky stit een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van -3,7°C.

De neerslag varieert sterk met de plaats, ook al een gevolg van de hoogteverschillen van het land. Zo valt in de Danubische Laaglanden gemiddeld ongeveer 500 mm op jaarbasis terwijl in Vysoké in het Tatra-gebergte al gauw 1.800 mm per jaar valt. In de winter is dit allemaal in de vorm van de sneeuw waardoor de hogere gebergten van Slowakije zich uitstekend lenen voor wintersport. De grootste hoeveelheden neerslag valt gedurende de zomermaanden. De droogste periode is van januari tot en met april met een gemiddelde van 39-43 mm regen.