Klimaat en beste reistijd Tsjechië
Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cfb) tot een landklimaat (Df) in het uiterste oosten.
Tsjechië heeft een gematigd zeeklimaat dat geleidelijk naar het oosten toe overgaat in een landklimaat. Boven de 500 meter (zoals bij de Boheems-Moravische Hoogten) is ook plaatselijk sprake van een landklimaat. Hier is dan ook sprake van een groot temperatuurverschil tussen de zomer en de winter.
Op de top van de Snežka heerst een bergklimaat.
Doordat veel steden in Tsjechië beschut liggen in een rivierdal, is het klimaat in de meeste Tsjechische steden iets milder.
Gemiddeld is het op jaarbasis in Tsjechië zo”n 7 tot 9 graden, maar de gemiddelde temperaturen in Tsjechië verschillen nogal. Zo bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur in de hogere delen van de bergen 2 graden en in Praag meer dan 10 graden.
Tsjechie heeft strenge winters, waarin de temperatuur overdag rond de 0 graden ligt en “s nachts rond de -5 tot -6 graden. De zomers in Tsjechië zijn over het algemeen redelijk aangenaam. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden bedraagt zo rond de 20 graden. In juli is het rond de Labe en ten zuiden van Brno met gemiddeld 25 graden overdag het warmst. De warmte blijft zomers niet hangen. In de nacht koelt het af tot gemiddeld 12 graden.
Gemiddeld valt er in Tsjechië 700 millimeter neerslag op jaarbasis. Dit gemiddelde kan echter per streek zeer verschillen.Globaal genomen valt de meeste neerslag in de bergen aan de rand van Tsjechië (zoals de Sudeten en de Witte Karpaten). Hier valt lokaal op jaarbasis meer dan 1600 mm neerslag.
Droge gebieden van Tsjechië zijn de omgeving van Ztec en de omgeving van Brno. Hier valt op jaarbasis veelal minder dan 500 mm neerslag. Ook Praag is door de ligging in de regenschaduw van het Ertsgebergte relatief droog.
Hoewel er niet echt sprake is van een regenseizoen valt veruit de meeste neerslag in heel Tsjechië in de zomer.