Uganda reisinformatie voor jouw vakantie

Uganda – Klimaat

Klimaatadvies Uganda

Klimaattype: Tropisch savanneklimaat (Aw), in het zuidwesten richting het Victoriameer overgaand in een tropisch moessonklimaat en aan het meer zelf een tropisch regenwoudklimaat. In de Rwenzori bergen een hooggebergte klimaat (Eh)
Gemiddelde temperatuur zomer: (juni-juli-augustus) 27°C
Gemiddelde temeratuur winter: (december-januari-februari) 28°C
Regenseizoen: medio maart tot medio mei en november
Beste reistijd: medio mei tot medio oktober en december tot en met februari

Het centraal in Afrika gelegen Uganda ligt op de evenaar. Uganda grenst aan Kenia, Tanzania, Rwanda, Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Een deel van de landsgrenzen ligt door een drietal grote meren: Lake Victoria, Lake Albert en Lake Edward. Uganda ligt op het Oost-Afrikaans Hoogland, waarbij de gemiddelde hoogte ongeveer 1100 meter boven zeeniveau is. Door de hogere ligging worden de temperaturen iets getemperd. Uganda heeft een variatie aan tropische klimaten. Het grootste deel van Uganda heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen klimaatclassificatie), in het zuidwesten richting het Victoriameer overgaand in een tropisch moessonklimaat en aan het meer zelf een tropisch regenwoudklimaat.

Neerslag

Uganda kent verschillende neerslagpatronen. Het zuidelijke deel van Uganda kent gedurende het hele jaar regen, waarbij er geen sprake is van duidelijk natte of droge maanden. Langs het Victoriameer is er wel sprake van twee nattere seizoenen. Een klein regenseizoen in november en een groot regenseizoen van medio maart tot medio mei. De zomermaanden zijn daar relatief droog, net als de maanden januari en februari. In het noorden is er duidelijk sprake van een droge winter en een natte zomer. Rond de tropische regenwouden kan het ook in de droge periodes kort en zeer hevig regenen.

Beste reistijd

Uganda is het hele jaar goed te bezoeken, maar de beste periode om Uganda te bezoeken is over het algemeen de droge periode, te weten van medio mei tot en met medio oktober en december tot en met februari. In deze periodes kan het nog altijd voorkomen dat er een tropische regenbui valt die kort en hevig kan zijn. Op veel plekken regent het dan rond het einde van de middag.

Maart tot medio mei
Dit is de eerste regenperiode in het zuiden van Uganda. Dit is een slechte periode om een gorilla trekking te doen in Bwindi Impenetrable Forest of in Mgahinga National Park omdat er gedurende deze periode in deze parken flink wat regen valt en de omstandigheden om te trekken verre van ideaal zijn. Door de regen groeit de beplanting extra hoog waardoor het spotten van wild soms bemoeilijkt wordt. Ook kunnen de wegen in deze periode slecht begaanbaar of zelfs onbegaanbaar zijn.

Medio mei tot medio oktober
Dit is het langste droge seizoen van Uganda met de ideale omstandigheden om Rwanda te bezoeken en om gorilla trekkings te maken in de zuidelijke parken. Dit is wel hoogseizoen in Uganda en de prijzen voor accommodatie en tours zijn in deze periode het hoogst.

Medio oktober tot en met november
Gedurende deze maanden is het korte regenseizoen in Uganda. Tijdens deze maanden staan de bloemen en bomen in bloei en deze maanden zijn erg geschikt om vogels te spotten. Regen valt in deze maanden veelal in de vorm van korte hevige buien, waarna de lucht opklaart. Goede omstandigheden om mooie foto”s te maken dus.Deze periode is wel minder geschikt om gorillatrekkings te maken.

December tot en met februari
Deze korte droge periode is uitermate geschikt om dieren te spotten in de wildparken van Uganda, maar ook om een gorillatrekking te maken en om vogels te spotten. Ook voor outdoor activiteiten als hiken en klimmen zijn deze maanden prima geschikt. Deze periode is wel het hoogseizoen in Uganda en de prijzen voor accommodatie en tours liggen in deze periode hoger. Dit geldt niet voor de maanden februari en september. De prijzen liggen in deze maanden aanzienlijk lager dan in de rest van deze periode.